Nieuws


20-09-2015 - Fysieke vs. virtuele producten

Mijn studie in Delft was, zeker tijdens de bachelor, vooral gericht op het ontwerpen van tastbare producten. Materiaalkeuze, ergonomie en productie speelden hierbij een essentiële rol. Mijn master 'Design for interaction' voegde hier het zintuigelijke en emotionele aan toe. Tast en geur kunnen de beleving van fysieke producten erg beïnvloeden.

Nu ontwerp ik software bij Pega, een compleet andere discipline. De afmetingen van het product en de zintuiglijke waarneming van de gebruiker zijn ondergeschikt aan product-structuur en integratie met het bestaande systeem.

Op Product Design Management staan de verschillen en overeenkomsten simpel uitgelegd. Zo geldt user experience/ergonomie voor beide disciplines en is productie voor beide belangrijk maar op een compleet andere manier.


  DesignBreakBron: Product Design Management

17-08-2015 - NK Atletiek 2015: Sub 11

Mijn grote doel is bereikt. Tijdens de Nederlands kampioenschappen heb ik op de 100m de 11 seconden grens doorbroken. Tijdens de kwalificatieronde klokte ik 10.97s en haalde ik de halve finales. In die halve finale liep ik tegen Jamaicaan Yohan Blake, de op een na snelste man ooit (na Usain Bolt): een mooie ervaring.
Ook op de 200m plaatste ik me voor de halve finales door 22.37s (mijn tweede beste tijd) te lopen.

Als kers op de taart won ik op de afsluitende dag van de kampioenschappen een zilveren NK-medaille op de 4x100m estafette. Samen met Elvis Afrifa, Bram Teunisse en Rutger Bien snelden we met zeer goede wissels naar een nieuw persoonlijk record van 42,34s.

Een mooi kampioenschap, waarvoor ik iedereen wil bedanken voor hun steun, in het speciaal mijn coach Els van Noorduyn, mijn ouders, vriendin Anna en al mijn AV'23 teamgenoten.


  NK 2015Het zilveren 4x100m team. Foto: Anna Goede

17-06-2015 - PegaWORLD 2015 Keynote

PegaWORLD is het jaarlijkse customer event van Pegasystems. Tijdens het twee-daagse congres geeft Pega keynotes over nieuwe functionaliteit en Pega's klanten over hun ervaringen met de Pega software. Net zoals vorig jaar, beschreef Kerim Akgonul (Senior Vice President of Products) aan de hand van een zeer vermakelijke live demo Pega's 'Strategic Applications'.

Dit jaar heb ik een gedeelte ontworpen en gemaakt voor de keynote van Dr. Rob Walker (Vice President Decision Management and Analytics). De presentatie 'The Always On Customer Brain' is online terug te kijken. Ook CEO Alan Trefler maakte gebruik van enkele ontworpen afbeeldingen. Erg indrukwekkend op een scherm van zo'n 22 meter breed en 5 meter hoog!
  Het ontwerp voor de keynote tijdens PegaWORLD 2015. Foto: @scottleete

08-06-2015 - NK Teams 2015

Afgelopen zaterdag vond eindelijk de eredivisie competiewedstrijd plaats. Tijdens dit Nederlands kampioenschap voor clubteams strijden de acht beste atletiekverenigingen uit Nederland om het kampioenschap en om degradatie te voorkomen. Op voorhand zou mijn club AV'23 voor dat laatste moeten vechten.

De wedstrijd was van zeer hoog niveau, maar mijn team en ikzelf presteerden goed. Ik liep de 100m in mijn tweede tijd ooit:11.05s, slechts twee hondertste seconde boven mijn PR. Onze 4x100m estafette was goed, maar er was sneller gehoopt en in de 4x400m liep ik een erg goede race.

Aan het eind van de dag bleek dat degradatie onvermijdelijk was, wat betekent dat we volgend jaar weer in de eerste divisie uitkomen.  NK Teams 2015100m sprint. Tweede van rechts. Foto: Bergfoto

15-05-2015 - Design Break

Spelletjes voor ontwerpers, willekeurige inspiratie, video's en andere design trivia zijn allemaal verzameld op DesignBreak.io. Als je een pauze nodig hebt van je ontwerp werk, bezoek deze website en ontspan een paar minuten.
Het is mogelijk om een aantal design gerelateerde spelletjes te spelen zoals het schieten op het Serif lettertype (Shoot the Serif). Minder intensief zijn enkele artikelen bijvoorbeeld over design mythes of grappige video's over ontwerp(ers).
  DesignBreakBron: Design Break

12-04-2015 - Trainingskamp Düsseldorf 2015

Traditiegetrouw ben ik met mijn trainingsgroep op kamp geweest tijdens het lange Paasweekend. Zo'n 3 weken voor het begin van het wedstrijdseizoen is dit het ideale moment om hard te trainen en vooral te focussen op snelheid en techniek. Voor mij persoonlijk was het ook goed om stappen te maken om weer top fit te worden na mijn gescheurde hamstring.

Op 6 juni staat onze eredivisiewedstrijd oftewel het Nederlands kampioenschap voor teams op het programma. Tijdens deze competitiewedstrijd nemen de acht beste teams van Nederland het tegen elkaar op. Het doel is om daar weer helemaal fit aan de start te staan op de sprint nummers.
  ContentSnippetsSprinten op de indoorbaan van de leichtathletikhalle in Düsseldorf

23-02-2015 - Content snippets

Styling, interactions, animaties zijn alle erg belangrijk voor een mooie en gebruiksvriendelijke website of applicatie. Echter, misschien wel het meest belangrijke aspect is de content ofwel kopij. Het is essentieel voor het overbrengen van het doel van de site of app. Het bepaalt de hele ervaring van de gebruikers en draagt bij aan een goede gebruiksvriendelijkheid.

Goede kopij schrijven vergt creativiteit en Content Snippets kan daarbij als inspiratie dienen. Deze site verzamelt specifieke voorbeelden van kopij van website en applicaties, geordend op type zoals instructies, bevestigingen of waarschuwingen.

  ContentSnippetsBron: Content Snippets

24-12-2014 - Animaties voor beter UX - Update

Animaties en overgangen die worden gebruikt in interfaces kunnen erg belangrijk zijn voor goede user experience (UX). Een animatie kan bijvoorbeeld een hint geven over de actie die de gebruiker kan nemen. Vooral op apparaten met kleinere schermen zoals smartphones worden subtiele animaties niet alleen gebruikt voor clues, maar vooral ook om een gevoel van orientatie, voortgang en tijd te geven.

Voorbeelden van het gebruik van animaties in interfaces worden verzameld op blogs als SIXUX, UYI of
CAPPTIVATE.co. Sites vol met inspiratie.
Animaties en overgangen kunnen ook vooral mooi zijn. Dat bewijst de verzameling op hoverstat.es.

Update
In 1981 introduceerden Disney animators Ollie Johnston en Frank Thomas '12 basic principles of animation'. Ontwerper Cento Lodigiano maakte animaties van deze principes toegepast op eenvoudige vormen: The illusion of life.

  Animatie via SIXUX

03-12-2014 - Een universeel lettertype

Pennenfabrikant BIC verzamelt handschriften van mensen over de hele wereld en verenigt ze in één universeel lettertype. Op de website van Universal Typeface worden de handgeschreven letters geüpload en door een algoritme samengevoegd tot een gemiddeld font. Op de site kun je dit lettertype downloaden, maar ook de letters filteren op bijvoorbeeld geslacht of land.  UniversalTypeface

01-10-2014 - 4x goud op Estafette Kampioenschappen

De Estafette Kampioenschappen in Amstelveen van afgelopen weekend waren erg succesvol voor mij en mijn teamgenoten (Bram Teunisse, Alain van Tholl en Rutger Bien). We deden aan vier estafette afstanden mee en wonnen maar liefst vier maal goud!

Op het eerste onderdeel, de 4x100 meter, gingen de wissels nog wat moeizaam, maar beter dan de concurrentie. Een matige tijd was het resultaat, maar wel goed voor de eerste plek.
De volgende dag begon met de Zweedse Estafette. Een spectaculair onderdeel waarop de eerste loper 400 meter loopt, de tweede 300 meter, de derde 200 meter en de laatste 100 meter. Onze geweldige tijd van 1.58.79s was niet alleen goed voor goud, ook het 68 jaar oude clubrecord werd verbroken.
Vervolgens werd de 4x200 meter met overmacht gewonnen en traditiegetrouw ook de afsluitende 10x100 meter, waarbij ik als slotloper het stokje over de streep mocht brengen.

  PromotieFinish van de 10x100m estafette.  Foto: Boy Hazes

Meer nieuws